易经 Yijingiä - 文 Kirjallisuutta - 茶 Teetä - 道 Daoa
Tao (dao)
”Jos aamulla kuulee daoa(taoa), kelpaa illalla kuolla.” Kungfutse: Mestari Kongin keskustelut.
On ilo todeta, ettei Laozin (Laotse) viisaus ole kadonnut mihinkään, vaan että se yhä avautuu niille, jotka haluavat siihen tutustua ja jopa perehtyä siihen syvemmin. Luonteeltaan se on muuttumaton.
On hyvä ymmärtää, että taolainen uskonto perustuu Laozin ajatuksiin mutta se syntyi vasta paljon myöhemmin, ja aikoinaan tiedettä, filosofiaa ja uskontoa ei jaoteltu samaan tapaan kuin nykyään.
易经”Muutosten kirjasta”, joka tunnetaan myös nimellä Yijing tai I-ching.
Muutosten kirjassa esitetään maailmankaikkeuden, luonnon ja elämän periaatteet, jotka on jaettu 64 luokkaan.
易经的三大原则 Yijingissä on kolme periaatetta:变易 (on muuttuva),简易 (muuttuvissa on olemassa jotain yksinkertaista)和不易 (Muuttuvissa on olemassa jotain muuttumatonta)
易经的三个内涵: Yijingissä on kolme sisältöä:
理 (selityksiä), 象(muotoja), 数(numeroa)
Yijing tuli tunnetuksi länsimaissa vasta 1900-luvulla alussa, kun Richard Wilhelm käänsi sen ensimmäisen kerran saksaksi. Maailmankuulu psykiatri Carl Gustav Jung tutki teosta vuosikausia ja piti sitä ehtymättömänä viisauden lähteenä. Nobelfyysikko Niels Bohr pani merkille Yijingin ja atomifysiikan vastaavuudet. Noin 300 vuotta sitten Yijing itse asiassa toimi innoitteena nykyiselle laskentajärjestelmämme, jolle tietokoneiden toiminta perustuu. Kaiken lisäksi Yijingin 64 heksagrammia vastaavat kuin ihmeen kautta niitä 64 dna-kodonia, eli emäsyhdistelmää, joista geneettinen koodi koostuu, kuten Martin Schonberger on selvittänyt kirjassaan The Hidden Key to Life (Elämän salattu avain).
Zen
Korona-aikana olen perehtynyt zenbuddhalaisuuteen. Luin jokin aika sitten Timanttisutraa, ja se sai minut kyynelehtimään. (Olin ennen pitänyt sutria uskonnollisina teksteinä, ja koska minua eivät uskonnot kiinnostaneet, en ymmärtänyt niiden tekstiä). Tutustuin zenmestarin opetuksiin ja etenkin Kuudennen patriarkan korokesutraan, joka tunnetaan myös Huinengin sutrana. Tuntui kuin salama olisi välähtänyt ja ukkonen jyrissyt, myrskyn jälkeen maailma oli kirkas, puhdas ja selkeä. Huinengin sutrassa ei ole turhia sanoja, sen teksti osoittaa suoraan sydämeeni: näenkö minä oman luontoni? (Se, joka näkee oman luontonsa, on buddha; se, joka harhailee omassa luonnossaan, on tavallinen ihminen.) Tämä mullistava kokemus avasi minulle zenin maailman.
Mitä on zen? Zenmestarin mukaan se tarkoittaa oman luontonsa näkemistä. Kiinan kielellä 禅,vasen puoli tarkoittaa pyhään tai henkeen liittyvää, oikea puoli tarkoittaa yksin olemista. Uutta minulle oli, että zenissä ihmisen oman buddhaluonnon oivaltaminen otetaan konkreettisen harjoituksen todelliseksi päämääräksi, eli jo käsillä olevassa elämässä, tässä ja nyt.
Olemme kaikki kuolevaisia. Mietin: miten viettää loppuelämä? Haluan kuolla tietoisena ihmisenä. Haluan ymmärtää Laotsen sanat "Ei tee mitään, ei jätä mitään tekemättä" merkityksen myös zenin kautta
Muistan yhden zentarinan:
Oppilas kysyi mestarilta: Mitä on zen?
Mestari vastasi: Minun on mentävä vessaan, minä menen yksin ja vain minä itse.
Oppilas tajusi.