Terveyttä ja hyvinvointia teestä 

Rentouttava teaniini

Teaniinia kutsutaan teen sieluksi hyvällä syyllä.  Teaniini on aminohappo, joka antaa vihreälle teelle sille tyypillisen maun. Sitä ei pidä sekoittaa teiiniin, joka on sama asia kuin kofeiini.

Etenkin vihreässä teessä teaniini ja tiamiini muodostavat ihanteellisen yhdistelmän. Teaniini stimuloi keskushermostoa ja samaan aikaan tiamiini rauhoittaa. 

Herkullinen määrä antioksidantteja

Antioksidantit – kuten tutut C-, A- ja E-vitamiinit – suojaavat elimistöä vapailta happiradikaaleilta eli estävät solujen hapettumista molekyylitasolla.

•         C- vitamiini  ehkäisee stressiä ja flunssaa

•         E- vitamiinit hidastavat vanhenemisesta ja suojaavat soluja

•         B1-vitamiini eli tiamiini, B1-vitamiini on antioksidantti, joka tukee elimistön immuunijärjestelmää. Sen avulla ravinnon hiilihydraatit muuttuvat energiaksi. 

•        B2 -vitamiini eli riboflaviini, ravinnon ainesosat muuttuvat energiaksi. B2 -vitamiini vaikuttaa myös silmien hyvinvointiin.  Vakava puutostila johtaa ihon kuivumiseen ja halkeileviin huuliin.

Runsaasti antioksidantteja sisältävä ravinto hidastaa vapaiden radikaalien muodostumista ja siten suojaa kehoa.

Flavonoidit ylläpitävät terveyttä

Flavonoidit ovat tärkeitä terveyden ylläpitäjiä.  Ne vahvistavat myös verisuonten seinämiä. Teen flavonoidit ja näiden johdannaiset, kuten epigallokatekiinigallaatti(EGCG), imeytyvät suolistosta vereen, jossa niiden pitoisuus on suurimmillaan pari tuntia teen nauttimisen jälkeen.  Koska flavonoidit vaikuttavat elintarvikkeen väriin, makuun, rakenteeseen ja säilyvyyteen, ne antavat myös teelle sen värin ja maun 

Ihmeellinen katekiini

Teen sisältämistä aineosista katekiinit ovat terveysvaikutusten kannalta tärkein ryhmä. Katekiinien esiintyminen on kasvilajista riippuvainen.  Huomattava osa vihreän teen sisältämistä flavonoideista kuuluu katekiineihin, joista tärkein on epigallokatekiinigallaatti(EGCG), tehokas antioksidantti, joka kuuluu polyfenoleihin.

Katekiinit (tärkein ryhmä)

•         Polttaa kaloreita/ laihduttaa

•         Parantaa insuliiniherkkyyttä

•         Suojaa auringon UV- säteiltä

•         Estää syöpää

•         Pienentää kasvainten kokoa

•         Estää mutaatiota

•         Estää vapaita radikaaleja

•         Alentaa kohonnutta kolesterolia

•         Estää verenpaineen nousua

•         Tappaa bakteereja

•         Tappaa influenssaviruksia

•         Estää kariesbakteereja

•         Estää pahanhajuista hengitystä.

Kofeiini

Kofeiini  piristää ja virkistää.

Kahviin verrattuna teen virkistävä vaikutus tulee hitaammin, mutta toisaalta sen vaikutus kestää elimistössä kauemmin - kahvissa kofeiinin tuottama ``piikki`` on välitön ja lyhytkestoinen. Kofeiinia voidaan poistaa teestä teollisesti ja kotikäyttöisesti.

 

Kivennäisaineet

Teen sisältämistä kivennäisaineista merkittävimpiä ovat fluori, kalium ja magnesium.  Tee sisältämä fluori on hyväksi hampaille, sillä fluori suojaa hampaita kariesbakteereilta. Teen sisältämä kalium säätelee sydänlihaksen toimintaa. Kalium vaikuttaa myös lihasten ja hermojen toimitaan. Teessä oleva magnesium mm. edistää kalsiumin imeytymistä. Magnesium on myös aineenvaihdunnan yleistehoaine, sillä sitä tarvitaan entsyymien toiminnassa.

Polysakkaridit:

Polysakkaridit vaikuttavat teen makuun ja väriin. Suurin osa polyfenoleista on flavonoideja, jotka toimivat antioksidantteina ja siten suojaavat soluja vahingolliselta hapettumiselta.

 

Tanniinit:

Tanniinit antavat lehdille kitkerän mauan, mikä suojaa kasvia eläimiltä.

Laihduttajan nektari

Vihreä tee siirtää nälkää myöhemmäksi ja se myös innostaa kohti uusia, terveitä elämäntapoja.  Etenkin puer-tee on saanut lähes kulttimaineen laihduttajan nektarina: se kiihdyttää maksan toimintaa ja alentaa veren rasva-arvoja. 

Teen sisältämät flavonoidit estävät rasvan kertymistä kudoksiin, nopeuttavat kalorien polttoa ja rasvan palamista energiaksi. Teen laihduttava vaikutus perustuu sen sisältämiin katekiini-polyfenoleihin.  Teiinin ja katekiinien yhteisvaikutuksesta elimistön aineenvaihdunta nopeutuu. Teen sisältämä EGCG parantaa myös insuliiniherkkyyttä ja tällä on merkitystä sekä laihduttamisessa ja hoidossa. Vihreästä teestä tehtyä tiivistettyä uutetta käytetään muun muassa laihdutusvalmisteissa, jolloin teestä saatu hyöty on vahvempaa ja tehokkaampaa.

 

Kehon puhdistaminen

Parhaimmillaan ihmiskeho on toimiva ja itseään säätelevä järjestelmä, jossa suolisto, munuaiset, maksa, iho ja keuhkot puhdistavat elimistöä terveyttä heikentävistä kuona-aineista. Terveellinen ravinto, lepo ja liikunta tukevat elimistön toimintoja, mutta toisinaan puhdistuskuuri on tarpeellinen. Elimistölle tarpeellisessa kevätsiivouksessa tee on hyvä perusjuoma. Myös laihduttaminen tarkoittaa aina elämänmuutosta, joten sen tueksi voi suositella elimistön puhdistamista sisältäpäin. 

Runsas nesteiden juonti tekee puhdistumisesta tehokasta. Veden lisäksi suositeltavia juomia ovat vihreä tee, yrttitee ja kasvisliemi

Tee suojaa sydäntä ja verisuonia 

Teeseremonia laski verensokeria 

Vihreän teen ehkäisevä vaikutus syöpään

Kauneutta teestä

Teen sisältämien fyllokinonin, riboflaviinin ja nikotiinihapon on todettu edistävän ihon kimmoisuutta, ja muun muassa siksi kosmetiikkateollisuus on kiinnostunut vihreästä teestä uutetuista ainesosista. Hiukset ja iho altistuvat päivittäin sään vaihteluille, talvella kylmälle ja viimalle, kesällä auringonpaahteelle. Myös stressi, voimakas hiusten käsittely ja runsas saunominen kuivattavat hiuksia ja ihoa. Vihreän teen vahvistavat ja hoitavat ominaisuudet sopinevat eteenkin ikääntyneelle iholle. Sisäisesti nautittuna sekä ulkoisesti iholle siveltynä vihreän teen uskotaan suojaavan auringon haitallisilta ultraviolettisäteiltä. Myös Suomesta saa koostumukseltaan vihreään teehen perustuvaa aurinkovoidetta.

Musta tee

Mustasta teestä on tunnistettu syöpää estävä yhdiste, theaflaviini-3'-monogallaatti.

3–8 kupillista mustaa teetä päivittäin antaa suojaa sydän- ja verisuonitauteja vastaan.

 

Valkoinen tee

Valkoinen tee sisältää runsaasti antioksidantteja, jopa kolme kertaa enemmän kuin vihreä tee, joka yleisesti mielletään erittäin terveelliseksi. Tästä syystä valkoista teetä on myös kutsuttu nuoruuden eliksiiriksi. Valkoisella teellä on myös ulkoisesti käytettynä hyviä ominaisuuksia, se rauhoittaa ihoa ja suojaa hiuksia mm. UVB-säteilyltä.

Pu`er tee

Vihreää teetäkin tehokkaampana luonnon laihdutusaineena pidetään tummiin teelaatuihin lukeutuvaa Puér-teetä, jonka ``rasvanpoisto-ominaisuudet`` ovat saaneet Keski-Euroopassa lähes kulttimaineen.

Pu´er-teen on todettu kiihdyttävän maksan toimintaa ja myös alentavan veren rasva-arvoja.

 

Teen henkisiä vaikutuksia

•         Teen henkinen vaikutus perustuu teelehtien sisältämään, keskushermoston toimintaa aktivoivaan teaniiniin ja kofeiiniin. Psykoaktiivisesti vaikuttavat aineet ovat tiamiini ja erilaiset eteeriset öljyt.

•         Erityisesti vihreässä  teessä teanii ja tiamiini muodostavat lähes ihanteellisen yhdistelmän.  Kun teaniini ja kofeiini stimuloivat keskushermostoa, tiamiini vastaavasti rauhoittaa sitä muuttamalla aivosolujen aineenvaihdunnassa tärkeiden hiilihydraattien koostumusta. 

•         Samalla teen eteeriset öljyt vaikuttavat siihen, että energia suuntautuu lihasten sijasta aivotoimintaan. Tästä syystä tee samanaikaisesti virkistää ja rauhoittaa.

 

Eurooppalaiset etsivät ilmiölle tieteellistä selitystä, ja yksi ensimmäisistä teen henkisiä vaikutuksia koskevista tutkimuksesta julkaistiin vuonna 1896.

•         Tutkimuksessa todettiin, että teaniini ja kofeiini kiihdyttävät assosiaatio-, havainto- ja erottelukykyä, lisäävä lukunopeutta ja edistävät ulkoa oppimista ja laskutoimitusten suorittamistehoa.

•          Eräässä toisessa tutkimuksessa teen vaikutuksesta korkeampiin henkisiin toimintoihin todetaan, että assosiaatiot muuttuvat selkeämmiksi ja havainnollisemmiksi, abstraktit käsitteet mielletään konkreettisemmin ja arviointikyky vahvistuu.

•         ``Intellektuellien mielijuoma ``

 

Kirjallisuus: 

 Pirjo Suvilehto: Vihreä tee: terveyttä ja hyvinvointia  

Pekka Nihtinen: Kiinalainen teekirja

http://www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/vihreatee.html